תחום זה הינו רחב היקף וכולל מחלוקות רבות ומגוונות. ישנם מקרים רבים בהם צברו בני הזוג, במהלך חייהם המשותפים, ממון רב. כעת משהגיע הרגע לסיים את מערכת היחסים טוען אחד הצדדים, כי תרומתו הינה רבה יותר. תחילה נבין, כי על פי חוק יחסי ממון, רכוש שצברו בני הזוג במהלך חייהם המשותפים יתחלק בין הצדדים באופן שווה. למרות זאת, ישנם מקרים בהם מוסמך בית המשפט לחרוג ממנהגו ולקבוע חלוקה שונה. את סמכותו זו ניתן לראות גם כן בחוק יחסי ממון.
רבים מאיתנו לא מודעים להיקף הזכויות של בן הזוג ומשכך, במקרים מסוג זה ימנה בית המשפט אקטואר שתפקידו לבחון את היקף הזכויות של הצדדים ולמסור לבית המשפט דוח מפורט.
כמו כן, ישנם מקרים רבים בהם אחד מבני הזוג צבר רכוש רב טרם הנישואין וכעת נשאלת השאלה האם בן הזוג השני זכאי לזכויות אלו. על פי חוק יחסי ממון רכוש שצבר בן הזוג טרם החיים המשותפים אינו ניתן לחלוקה, אולם גם כאן ישנם מקרים שבהם בית המשפט יאפשר לבן הזוג הנותר לקבל זכויות וזאת במקרים כגון ערבוב נכסים.
רכוש הצדדים כולל בין היתר דירות מגורים, זכויות סוציאליות ממקום עבודה וכספים המצויים בחשבונות בנק, חסכונות ופקדונות.
סוגיית החובות:
חלוקת הרכוש בין בני זוג נקראת “איזון משאבים”. הערכת שווי הזכויות והחובות של בני הזוג וחלוקתם. ישנם מקרים בהם צברו בני הזוג חובות, במהלך החיים המשותפים. חוב משותף כולל הוצאה שנעשית לצרכי הבית ובני המשפחה הכוללת בין היתר, חוב משכנתא, הלוואות, חובות לגופים שונים כגון חברת חשמל, עירייה וכו’. הכלל קובע, כי חובות שצברו בני הזוג יתחלקו בין הצדדים באופן שווה. גם בעניין זה נמצא מקרים רבים בהם בית המשפט יחייב צד אחד בלבד בהשבת חובות וזאת כאשר יגדירו כחוב שאינו משותף.
לדוגמא במקרים בהם יצר בן הזוג חוב ללא ידיעתו של בן הזוג השני, מקרים בהן יצר בן הזוג חובות פקטיבים או חובות שנוצרו כתוצאה מהימורים. כמו כן, ניתן לראות מקרים בהם אחד מבני הזוג יצר חוב בסמוך לפרידת הצדדים וזאת על מנת להטיל מחציתו על בן הזוג השני.
ענייני רכוש נידנים בבית המשפט לענייני משפחה או בבית דין רבני. לבית הדין הרבני יש סמכות לקבוע את חלוקת הרכוש אך לא בכל המקרים. כשהוגשה תביעת גירושין כרוכה בבית הדין הרבני, הוא הגורם שיקבע את חלוקת הרכוש. סוגיה זו הינה מהותית לתהליך גירושין מהיר ויש לקחת זאת בחשבון.
במקרים בהם קיים חשש להברחת נכסים על ידי אחד מבני הזוג, ניתן להגיש בקשות מתאימות לערכאה השיפוטית שדנה בענייניו הכוללות סעד של הטלת עיקולים ומניעת דיספוזיציה.
לזוגות הידועים בציבור שאינם נשואים יש זכויות בכל מה שקשור לענייני רכוש וחלוקת הרכוש המשותף ביניהם. לאחר שהזוג הידוע בציבור יפנה לבית המשפט, בית המשפט לענייני משפחה יקבע את האיזון ברכוש המשותף ויחלק אותו שווה בשווה, כמעט באופן זהה לחוק יחסי ממון. עניין הידועים בציבור אינו תקף לבית הדין הרבני היות ובני הזוג אינם נשואים ואין באמתחתם תביעת גירושין, לכן עניין זה אינו רלוונטי.
תחום זה כולל סוגי תביעות רבות ומגוונות. הצבת המטרות הינו שלב קריטי בניהול ההליך ולכן יש להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום זה ובשלבים הראשונים.
אני רוצה להודות לליטל היקרה על המקצועיות והרמה הגבוהה בשירות. על המסירות והמענה לא משנה באיזו שעה, ועל האופטימיות והרצינות אותה הפגינה לאורך כל הדרך. בזכותה תהליך רכישת דירה הפך להיות קצת פחות מאיים והרבה יותר חיובי. הכרתי אותה כעורכת דין והרווחתי חברה לחיים. תודה רבה והמון בהצלחה.
תודה רבה בהוקרה לעורכת הדין ליטל פרל-עוזיאל על ייצוג משפטי, מקצועי, ענייני ומהיר של הלקוח בעסקה, ושיתוף פעולה בעסקת רכישה של דירת שלושה חדרים באסף שמחוני 4.
תודה רבה לעורכת הדין ליטל פרל-עוזיאל שליוותה את הקונים ודאגה שהעסקה תתקיים על הצד הטוב ביותר ולשביעות רצון כל המעורבים בדבר, בדרך הכי מקצועית שניתן.