משמורת ילדים הינה הסדר משפטי הנועד לתת מענה לצרכיו האישיים של הילד בהתאם לצרכי הוריו, ולהתאים את חבות ההורה לילד. סוגיית משמורת ילדים היא נושא מורכב ורגיש ולכן יש לגשת אליו במלוא האחריות, רגישות ודיסקרטיות כדי לעזור גם להורים וגם לילדים במצב לא פשוט זה. הורי הילד ייגשו לתהליך משפטי זה לאחר או במהלך הגירושין דבר שיכביד על המשפחה מבחינה רגשית. ההורים יכולים להגיע להסדר ביניהם אך במידה ולא, הסדר משמורת הילדים יוכרע בבית דין רבני או בבית המשפט לענייני משפחה; השאיפה היא להגיע להסכמות עם בן הזוג השני בכל הנוגע למשמורת הילדים ובכך למנוע עוגמת נפש ובזבוז זמן וכסף, אולם ישנם מקרים רבים בהם לא עלה בידי הצדדים להגיע להסכמות בעניין זה ולכן פנייה לבית המשפט או לבית הדין הרבני הינה הדרך הנכונה ביותר בעבור הצדדים.
ישנם סוגי משמורת ילדים וחשוב להכירם:
הסוג הראשון והנפוץ ביותר הוא משמורת מלאה של אחד ההורים. להורה השני ייקבעו זמני ביקור מוגדים אשר יכללו/לא יכללו לינה. במקרה של קביעת משמורת בידי האם, ייקבעו דמי מזונות אשר על האב יהיה לשלם מדי חודש בהתאם להחלטת בית המשפט ובסכום ספציפי זה האם תדאג לצרכי הילדים. במשמורת ילדים מלאה, הילדים יהיו בחזקתו של ההורה המשמורן ובאחריותו לדאוג שלא יהיה להם מחסור.
הסוג השני הוא משמורת משותפת – הסדר משפטי של אחריות משותפת מצד שני ההורים, כפי שהיה בנישואין. במקרה זה המצב יהיה מעט יותר פשוט היות ושני ההורים מטפלים בילדים באחריות משותפת כפי שהיה לפני הגירושין וכך מקלים על עניין ההורות והדאגה לצרכי הילדים. לסוגיית המשמורת המשותפת יש יתרונות רבים. היתרון המשמעותי הוא הקלה מבחינה רגשית על הילדים שעוברים תהליך קשה של פרידת הוריהם. יש החושבים שבהסדר של משמורת משותפת יבוטלו מזונות הילדים. חשוב להבין כי הדבר אינו מדויק. ישנם מקרים בהם זכאי ההורה המשמורן לדמי מזונות ילדים. כל הקריטריונים נשקלים בהתאם למצב הכלכלי של כל אחד מההורים, וכן גם מגורים, משפחה נוספת, גילאי הילדים וכיוצא בזה.
חשוב ציין, כי למשמורת משותפת גם חסרונות. ישנם ילדים הזקוקים לבית מגורים עיקרי. טרטור הילדים בין בתים שונים עלול לגרום לילד לנזק רב.
לכן, הערכה השיפוטית תדון בכל מקרה לגופו, תבחן את טובת הילדים ותקבע מה ההסדר הנכון ביותר. חשוב להבין כי אין נוסחה אחת והיא משתנה ממקרה למקרה בהתאם לצרכי המשפחה.
חשוב לציין, כי משמורת אב נקבעת במקרים בודדים. בית המשפט תמיד יעדיף את מעורבות האם. ישנם מקרים בהם יקבע בית המשפט כי האם אינה כשירה לתפקד כאם ולטפל בילדיה ולכן המשמורת תהייה בידי האב. ישנם גם לא מעט מקרי הזנחה מצד אימהות ובמקרה הזה האבות לוקחים את המושכות ואת החזקה על ילדיהם על מנת להעניק להם את החיים הטובים ביותר ולספק את צרכיהם. כמובן שגם במקרה זה ניתן לקבוע זמני ביקור ריאלים ולא לנתק את האם מילדיה שכן הדבר עלול לגרום לנזק תמידי לילדים, בנוסף לעניין הגירושין הצף באופק.
לאחר שבית המשפט יסדיר את זמני הביקור, חשוב לשמור על שגרה ולהקפיד על תנאים אלו לטובת הילדים. בית המשפט יבחן את מצב שני ההורים ולפיכך יקבע מהי טובת הילד ומהי המשמורת הכי מתאימה עבורו בין אם משמורת מלאה אצל אחד מההורים ובין במשמורת משותפת עם זמני שהות מוגדרים. זהו תהליך רגיש ובראש ובראשונה יש לחשוב על טובת הילדים במקרה זה ולפעול בדרך זו.
אני רוצה להודות לליטל היקרה על המקצועיות והרמה הגבוהה בשירות. על המסירות והמענה לא משנה באיזו שעה, ועל האופטימיות והרצינות אותה הפגינה לאורך כל הדרך. בזכותה תהליך רכישת דירה הפך להיות קצת פחות מאיים והרבה יותר חיובי. הכרתי אותה כעורכת דין והרווחתי חברה לחיים. תודה רבה והמון בהצלחה.
תודה רבה בהוקרה לעורכת הדין ליטל פרל-עוזיאל על ייצוג משפטי, מקצועי, ענייני ומהיר של הלקוח בעסקה, ושיתוף פעולה בעסקת רכישה של דירת שלושה חדרים באסף שמחוני 4.
תודה רבה לעורכת הדין ליטל פרל-עוזיאל שליוותה את הקונים ודאגה שהעסקה תתקיים על הצד הטוב ביותר ולשביעות רצון כל המעורבים בדבר, בדרך הכי מקצועית שניתן.